XML Sitemaps – Massakre eller mirakelkur

Et hvert CMS-system med respekt  for sig selv, har efterhånden et add-on som kan generere et XML sitemap – af nogle også kaldet Google Sitemap.

Et sitemap skulle i den ideelle verden, kunne hjælpe dig med at få alle dine sider indexeret. Et simpelt XML sitemap er ikke raketvidenskab, da det i store træk ”kun” er en oversigt over de enkelte hjemmesider, som du ønsker indexeret. Når du har oprettet dit sitemap, kan du blandt andet angive url-adressen via Google webmaster tools. Du skal dog vide at du i mange tilfælde gør dig selv en bjørnetjeneste, ved at oprette et Google Sitemap, da du tit glemmer grunden til at dit website ikke bliver indexeret fuldt ud.

Lad mig slå det fast: Google belønner ikke websites som benytter et xml-sitemap. Hvis dine sider har svært ved at blive indexeret, kan der groft sagt være to ting galt:

1: Du er for utålmodig – nye hjemmesider kan svinge frem og tilbage længe før at de finder til rette. Rutsjebaneturen er helt normal, og kan på ingen måde undgås ved hjælp af et XML sitemap.

2: Du har et problem med din linkstruktur, hvilket med andre ord vil sige at Google ikke selv kan finde frem til dine undersider.

Hvis vi nu antager at du er omfattet af problemstilling 2, så kan det godt være at Google finder dine sider med et XML sitemap – og er du en smule mere (u)heldig, så medtager Google også siderne med i søgeresultaterne.

Du kan bare næsten være sikker på, at dine sider ikke kommer til at ranke godt, grundet at de ikke modtager linkjuice nogle steder fra, hverken internt eller eksternt. Så kan man jo spørge sig selv: Vil man helst have sine sider indexeret for hurtigt, så de ikke opnår gode placeringer, eller vil man alternativt vente en smule længere, og så løse det problem som ligger bagved den manglende indexering? Jeg ved godt hvad jeg ville vælge! Desuden giver Google ikke en garanti til dig, at dine sider vil blive indexeret – endnu en god grund til at fravælge et XML sitemap.

Jeg ville nok kun benytte XML-sitemaps i en situation: Hvis mit website rankede så pisse dårligt, at der skulle ske noget drastisk. I sådan et tilfælde ville der ikke være meget at tabe!

HTML Sitemaps

HTML sitemaps er derimod tit brugbare. De kan nemlig bidrage til en god intern linkstruktur, som er krævet for en indexering af hele dit website. Desuden kan almindelige mennesker også benytte et HTML-sitemap som et navigationsværktøj, hvilket giver endnu en god grund til at oprette et HTML-sitemap.

I korte træk er et HTML-sitemap ”bare” en normal .html side, hvor du linker rundt til enhver afkrog af din hjemmeside. Hvis du samtidig holder dig under 100 links i sitemappet, samt skriver nogle gode ankertekster til hvert link, skulle du meget gerne få meget mere ud af et HTML-sitemap end et XML-sitemap. Det er værd at bemærke at, et autogenereret sitemap er modsat et håndbygget ikke meget værd, da et håndbygget .html sitemap kan få mange til at stoppe op, og overveje antallet af interne links, som eksisterer til den enkelte underside.

/ Emil Blücher

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
XML Sitemaps – Massakre eller mirakelkur, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

12 thoughts on “XML Sitemaps – Massakre eller mirakelkur

 1. Pingback: 5 aktuelle indlæg til din weekend | Emil Blücher

 2. Pingback: Hurtig indexering på Google

 3. Christian Kjær

  Hej Emil

  Tak for et godt indlæg om sitemap, og om hvorvidt man skal bruge dem eller ej. Jeg har længe gået og tænkt over om et XML sitemap kunne gøre noget for mig – men nu har jeg efterhånden hørt flere steder at det ikke er interessant når man ligger godt på Google i forvejen. Derimod så tror jeg måske at jeg kunne drage nytte af et HTML site map, da nogle af mine sites er ret dybe.

  Tak for inspirationen og viden om det!

  Svar
 4. Pingback: Intern linkstruktur

 5. Emil Blücher Forfatter

  @Rene: Ja, det kan den. Det er dog uanset hvad en god idé at tænke sig godt om, hvis man laver store og automatiserede sitemaps, da nogle af de samme problemstillinger kan indfinde sig. Den bedste løsning (og hårdeste) er derfor et manuelt opdateret html sitemap.

  Svar
 6. Lars V Meyer

  Vores CMS kan faktisk slet ikke generere google XML sitemaps out-of-the-box, det kan selvfølgelig nemt laves på opfordring. Men faktum er at vi faktisk endnu ikke har haft en eneste kunde som har efterspurgt det.

  Ellers dvs. vi blev én gang spurgt om det kunne lade sig gøre, da kundens seo bureau havde spurgt det, så stillede vi tvivl ved om det var en god ide ved bl.a. at link til demibs udtalelser om samme, og så ønskede det de ikke alligevel.

  Så ihvertfald blandt vore kunder i CMS branchen, er efterspørgsmål efter xml sitemaps ikke rigtig noget der findes. Alm. gode sitemaps både dynamiske og manuelle er dog en eftertragtet vare, som vort CMS naturligvis kan hjælpe vore kunder med at lave.

  Nu hvor jeg har læst dit indlæg her, har vi endnu et argument for ikke at lave xml sitemaps til Google, så det vil jeg tillade mig at linke til nok folk spørger 🙂

  Svar
 7. Thomas

  Nu kan mange automatiske HTML sitemap værktøjer jo indstilles med en mængde filtre osv. Behøver ikke være en manuel løsning, hvis man villig til bruge lidt tid på opsætning of HTML sitemap og diverse filtre…

  Svar
 8. Emil Blücher Forfatter

  @Thomas: En af de gode ting ved at bygge fra bunden, er at man kan tilknytte lidt unik tekst til hvert link. Effekten heraf er god!

  Svar
 9. Thomas

  Et manuelt sitemap er selvfølgelig det *allermest* fleksible 🙂 Men sitemapper kan godt generere god anchor tekst fra fx side titlen eller keywords fra selve URL’en

  Svar
 10. Mikkel

  Skal det forstås sådan at du mener at et XML sitemap ligefrem kan gøre skade? Umiddelbart bør det vel ikke være skidt med et XML sitemap, hvis man også sørger for at den interne linkbuilding er i orden? Eller hvad?

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *