Meta Keywords: skal – skal ikke?

Os der til dagligt arbejder med søgemaskineoptimering er enige om én ting: nemlig at Google ikke længere benytter Meta Keywords. Men så stopper enigheden om Meta Keywords også – hør min side af sagen, og tag det med i dine overvejelser.

Google har i flere år, ikke benyttet Meta Keywords til ranking, hvilket betyder at Meta Keywords ingen rolle spiller ift. dine placeringer på Google. Alligevel anbefaler en række i min branche at man skal benytte Meta Keywords. I dette indlæg vil jeg komme ind på argumenterne for at benytte Meta Keywords, samt argumenterne for ikke at benytte Meta Keywords. Nå, lad os starte lige på og hårdt med 3 argumenter for:

Andre søgemaskiner

Flere andre søgemaskiner benytter stadig Meta Keywords. Langt størstedelen af den trafik der kommer fra søgemaskinerne i Danmark sker dog via Google.dk, Google.com, eller en af Googles partnersites. Så jo mindre du har en målgruppe uden for Danmarks grænser, er det begrænset hvor mange kræfter som du skal bruge på andre søgemaskiner og dermed Meta Keywords.

Intern søgemaskine

Nogle enkelte interne søgefunktionsscripts, som sikrer at man kan søge i indholdet på din hjemmeside, benytter Meta Keywords som en del af bedømmelsen af de enkelte undersider i forhold til den søgning som brugeren foretager. Har du en intern søgemaskine kan det måske være en fordel for dig at skrive keyword-tagget.

Usikker fremtid

Enkelte i min branche, peger også på at Google kan finde på at inkludere Meta keywords en gang i fremtiden. Personligt tror jeg dog ikke det vil ske, da Google har en lang række af værktøjer, som er mere effektive til at finde nøgleord i en tekst, end det forældede metatag.

Jamen skader det at da, at benytte Meta Keywords?

Både ja og nej. Så længe at Google ikke benytter det omtalte metatag, vil det principielt ikke skade at have udfyldt Meta Keywords. Dog er må det betegnes som fyldkode, som i sidste ende vil kunne sløve din hjemmeside en meget lille bitte smule. I andre søgemaskiner hvor Meta Keywords benyttes, kan et dårligt udfyldt metatag dog sagtens have betydning – og dermed være skadeligt, hvilket fører os frem til sagens kerne:

Nybegyndere skal ikke benytte Meta Keywords!

Alt for ofte ender det i en diskussion om Meta Keywords, hvor konklusionen bliver: “Undlad bare at rette dine metatags – de skader alligevel ikke, og kan risikere at blive centrale en dag ude i fremtiden”. I samme forbindelse bliver der aldrig snakket om hvilke kvalitetskrav som tagget skal overholde, for at der bare er en minimal chance for at det kan være brugbart ude i fremtiden. Hvad nybegynderne i SEO ofte glemmer er:

 • At de alt for ofte glemmer at taggene skal være unikke for hver enkelt underside
 • At de alt for ofte glemmer at deres indtastede værdier skal fremgå af teksten på undersiden
 • At de alt for ofte har svært ved kun at udvælge de mest centrale ord

Tilbage står nybegynderne dermed og har spildt deres tid med at udfylde nogle data, som viser sig at være af meget lav kvalitet og dermed ubrugelige. Derudover vil Google med meget stor sandsynlighed ikke inkludere Meta Keywords igen, hvilket giver endnu en god grund til at droppe Meta Keywords som nybegynder.

Mange elementer er vigtigere end Keywords-metatag

Spørger man mig, skal man hellere holde fokus på nogle af de ting hvor man ved at der er en effekt at hente her og nu, rent SEO-mæssigt. Oplagte emner at tage fat i, kan eksempelvis være opbygning af interne links, linkbait eller noget så simpelt som at skrive nogle flere gode tekststykker. Først når man har helt styr på sin onpage optimering, samt har en hulens masse  indgående links kan man begynde at tænke i de mere kreative baner, som jeg mener at Meta-Keywords-spekulation hører ind under.

Dermed må konklusionen være: Jo mindre dit website har en anden målgruppe end danskere, eller at den har en søgemekanisme der bruger Meta Keyword som en del af algoritmen, skal du ikke bruge din tid på at lave Meta Keyword spekulation. Der er en lang række af vigtigere ting, som stensikkert har en effekt her og nu. I så fald at Google skulle inkludere Meta Keywords i fremtiden, kan du alligevel ikke vide om de vægter oplysningerne på samme måde som de gjorde før i tiden – og så vil du alligevel ikke få fuld effekt af arbejdet. Perioden der går før at man finder ud af at tagget er genindført, vil højst sandsynligt være ganske kort, og dermed vil det også være begrænset hvor meget værdi man får ud af sine anstrengelser. Samme ting gør sig gældende, hvis en ny søgemaskine baseret på Meta Keywords, skulle indtage større markedsandele i Danmark.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
Meta Keywords: skal - skal ikke?, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

19 thoughts on “Meta Keywords: skal – skal ikke?

 1. Andreas Linde

  Folk der siger, at man skal beholde dem, fordi de måske får en betydning er fremtiden tror jeg, der tager grueligt fejl. At tildele meta keywords værdi er det dummeste søgemaskiner kan gøre – det er simpelthen FOR let at snyde. Og det tror jeg at søgemaskinerne har lært – og de laver ikke den fejl igen.

  Bruger din interne søgemaksine meta keywords eller hvordan fungerer den?

  Svar
 2. Martin Skøtt

  Jeg fortæller sjældent kunderne at de skal have fokus på dette når vi laver SEO for kunder. Eneste tilfælde er hvis de benytter et gammelt CMS system der har en intern søgefunktion der læser de tags.

  Benytter ofte konkurrenternes meta-tags som inspiration til overordnede keywords 🙂

  Svar
 3. Christoffer Hauthorn Boisen

  “Eneste tilfælde er hvis de benytter et gammelt CMS system der har en intern søgefunktion der læser de tags. ” Hvilke parametre benytter dit CMS da?
  Så vidt jeg ved benytter flere moderne systemer OGSÅ keywords og description, og er derfor ikke helt irrelevant til intern søgning.

  Men jeg giver dig ret i at man burde fjerne fokus fra det.

  Svar
 4. Lars Holdgaard

  Nu spørger jeg sikkert dumt – men bruges meta-description ikke når søgeresultaterne vises på Google? Det er da så vidt jeg ved den man ser hvis der er lavet det meta-tag?

  Svar
 5. Emil Blücher Forfatter

  @Lars Meta Description og Meta Keywords er to forskelige ting. Keywords er en oplistning af søgeord, og Description er en kort beskrivelse. Men jo, Description vises men bruges ikke til ranking – med det har ikke det store med dette blogindlæg at gøre.

  Svar
 6. Emil Blücher Forfatter

  @Christoffer: Jeg har aldrig hørt at den interne søgefunktion i WordPres skulle være styret af Meta Keywords. Anyways, så har jeg lige testet det for at checke op – og resultatet var, at selvom at jeg knyttede et bestemt meta keyword til et blogindlæg, kunne jeg ikke få et resultat, når man søgte på siden her, på selvsamme ord.

  Svar
 7. Morten

  Vil også give Andreas ret.

  Synes du kommer godt omkring emnet i et sprog de fleste forstår, tak for gennemgangen.

  Fortsat dit gode arbejde med disse blogs.

  Mvh
  Morten

  Svar
 8. Jesper

  Jeg kan sagtens pointen i din konklusion og vi give dig ret, at det for flestes vedkommende ikke er hensigtsmæssigt at bruge tid på meta-keywords.

  Når det så er sagt, vil jeg pointere, at det altså ikke tager mere end 1-4 minutter at skrive korrekte meta-keywords umiddelbart efter man har lavet en ny underside (man ved forhåbentlig hvad den handler om??).
  For mit vedkommende tager det i al fald aldrig mere end 2 minutter, hvilket jeg gerne vil bruge på noget, der muligvis kan give mig mere trafik – nu eller i fremtiden.

  Man skal desuden huske på, hvor mange andre (meget) tidskrævende opgaver der findes i SEO – og her ser jeg altså meta-keywords, som en af de mindre tidskrævende faktorer, det forhåbentlig godt kan betale sig at bruge en smule af ens liv på.

  Svar
 9. Nikolaj Mogensen

  Hej Emil

  Fint indlæg, men nu ikke noget nyt i det du fremlægger – jeg plejer at bruge metasøgeord, men det er egentlig mest for min egen skyld så jeg konstant holder fokus på at siden udelukkende skal ranke på et enkelt eller to søgeord samt hvilke.

  Ps. din ‘giv den gas!’ knap er ret sjov 🙂

  Svar
 10. Dan

  Bruger bing meta keywords? På sigt kan man vel sige at Bing bliver en faktor når nokias windows mobile osv bliver mere udbredt, men det kan vel også tage sin tid 🙂

  Svar
 11. Michael Jacobs

  Ja ok.

  Og man kan jo også sige at det er da dumt at bruge en masse tid (hvis man har et rimelig stort site) nu her, på at udfylde meta-tags, så man er klar, HVIS enten en anden søgemaskine skulle blive stor i Danmark eller Google skulle begynde at bruge det igen.

  Så kan man jo spare tiden nu, og så skynde sig at få dem skrevet ind, HVIS det skulle blive nødvendigt på et tidspunkt.
  Det andet er jo mere et lotteri.

  Svar
 12. Nicolai Kostakis

  Hej Emil,

  Det kunne, her noget tid efter din artikel er skrevet, være interessant at høre:

  1) Om du mener der er sket noget nyt siden
  2) Hvad du mener om eksempelvis meta tags til billeder, for – som Andreas nævner i første kommentar – så:

  “At tildele meta keywords værdi er det dummeste søgemaskiner kan gøre – det er simpelthen FOR let at snyde. Og det tror jeg at søgemaskinerne har lært – og de laver ikke den fejl igen.”

  Eller sagt på en anden måde – der synes at være et ret stort problem for søgemaskinerne i forhodl til hvordan de skal indeksere billeder, al den tid de ikke er i stand til at “læse” disse.

  Nu skal man jo ikke proppe et emne ned i halsen på dig, men tænkte blot at netop dette emne i en række henseender knytter sig til denne artikels omdrejningspunkt; som udgangaspunkt virker det jo alt andet lige noget “naivt” af en søgemaskine (blindt) at stole på forfatterens angivelse af hvilket indhold der er tale om på en given side, eller et givent billede.

  På forhånd tak – og tak for en rigtig god artikel!

  Nicolai Kostakis

  Svar
 13. blucher Forfatter

  Hej Nicolai

  Husk at Meta Keywords ikke er en massebetegnelse for Meta Tags, men derimod blot navnet på ét enkelt Meta Tag ().

  1: Nej, Google bruger stadig ikke Meta Keywords til en fis – og det er der heller ikke noget der tyder på at de kommer til at gøre fremadrettet. Søgemaskinerne har nemlig meget bedre metoder til at finde ud af hvad en side handler om, end at læse Meta Keyword tagget.

  2: Det er altid en god idé at sætte en alt-tekst på sine billeder. Skriv dog ikke blot søgeordet, men i stedet en forståelig kort sætning hvis muligt.

  Når det er sagt, læser Google også teksten omkring billedet, for at finde ud af hvad billedet nu forestiller. At omkranse sit billede med relevant tekst, er derfor også at foretrække.

  Jeg håber at det var svar nok til dit spørgsmål 🙂

  – Emil

  Svar
 14. Emil Verdoes

  Hej Emil,

  Din artikel inspirerede mig til at tjekke min analytics, da jeg mener Bing bruger meta keywords, er dette ikke korrekt?
  Nå men ud af min analytics kunne jeg overraskende nok se lidt trafik fra bing, så måske er det værd at sætte meta keywords bare for Bings skyld, da min placering i Bing er ret god, og på visse søgesætninger faktisk væsentligt bedre placeret end google.
  Har endnu ikke sat meta-keywords op, da jeg af en eller anden grund synes det er lidt spam agtigt.
  Men hvad siger du, når jeg jo har trafik fra bing og ligger godt?

  De bedste hilsner
  Emil

  Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *